Succesverhaal
3 min

Open Monumentendag Zoetermeer 2021

Het thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie iedereen de geschiedenis van Zoetermeer laten ontdekken!
Het thema van deze 35e editie is inclusie. Onder de slogan ‘Mijn monument is jouw monument’ wil de organisatie iedereen de geschiedenis van Zoetermeer laten ontdekken!

OMDDit jaar heeft Open Monumentendag een uiterst actueel thema: inclusiviteit. In het programma vertaald naar: Mijn monument is jouw monument.

Inclusiviteit slaat op onderlinge verbondenheid, vaak gebruikt in combinatie met diversiteit dat juist de onderlinge verschillen aanduidt. Het gaat om wie er mee doet in de maatschappij, en in welke mate wij ons daarbinnen met elkaar verbonden voelen. Bij inclusiviteit kan worden gedacht aan etniciteit, gender, handicaps, armoede, etc. Zaken die duiden op verschillen. Verschillen die nu of in het verleden niet werden geaccepteerd waardoor uitsluiting kan ontstaan. Deze editie van de Open Monumentendag gaat daarop in door de keuze van de locaties, de activiteiten die daar plaats vinden en door de artikelen in het programmaboekje. Met name het religieus erfgoed past goed bij dit thema, een plek waar iedereen welkom is. Maar de nadruk ligt vooral op gastvrijheid.

Mijn monument is jouw monument. De deuren van de monumenten worden geopend voor iedereen.

Ervaar Zoetermeer tijdens Open Monumentendag
Bezoek een van de kerken of andere gebouwen die geopend zijn, ervaar de gastvrijheid en laat je informeren hoe zij met inclusiviteit omgaan. Ontdek de geschiedenis van Zoetermeer door een fietstocht langs het naoorlogse erfgoed en bezoek de stadsmaquette, neem deel aan de activiteiten in een van de historische boomgaarden, de kinderboerderij Het Buitenbeest of bezoek de oude rioolzuiveringsinstallatie. Er valt ook dit jaar genoeg te beleven voor jong en oud!

In het boekje en programmaoverzicht vind je alle informatie over de gebouwen en locaties, de openingstijden en de activiteiten die daar plaatsvinden.

De Open Monumentendag wordt georganiseerd in een samenwerking tussen het Historisch Genootschap Oud Soetermeer en de gemeente Zoetermeer en enkele vrijwilligers.

Praat mee op social media met #zoetermeerinclusief

Onze partners maken ons werk mogelijk