Succesverhaal
3 min

Zichtbaarheid Inheemsen een vergeten bladzijde! De Rode Slaaf

De Indiaanse- of rode slaaf is een vergeten bladzij in de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis. Er zijn boekenkasten vol geschreven over het Nederlands trans-Atlantisch slavernijverleden, en de laatste jaren wordt het perspectief van de Afro-Surinaamse gemeenschap schoorvoetend geaccepteerd In alle commotie van verdriet, verweer, schuld, boete, erkenning met betrekking tot het kolonialisme en de slavernij. In Suriname en het Caraïbisch gebied hebben we een essentiële bladzij overgeslagen: de oorspronkelijke bewoners van Suriname, genoemd de Indianen (omdat men dacht in India te zijn gearriveerd!).

Zijn deze oorspronkelijke bewoners van Suriname dan geheel van het toneel verdwenen?  Onder de Inheemse bevolking van Suriname is het algemeen bekend dat er onder Gouverneur van Aerssen van Sommelsdijck een vredesverdrag is gesloten met de Arowakken, Caraïben en Warrao – zoals ook in verschillende boeken te lezen valt, maar het oorspronkelijk afschrift van dit vredesverdrag van 1686 is uit de archieven apart genomen en nog altijd niet boven water gekomen – waarin opgenomen dat deze "bevriende Indianen" niet tot slaaf gemaakt mochten worden. Dat weerhield de Nederlanders echter niet om andere oorspronkelijke bewoners van Suriname en haar buurlanden uit hun dorpen te verwijderen, naar Paramaribo te brengen, en aldaar tot slaaf te maken: de Indiaanse- of Rode Slaaf. Het wordt tijd dat zij ook opstaan en van zich laten horen.

Herdenking en Kranslegging

In samenwerking met de gemeente Zoetermeer herdenkt en viert Stichting Herdenking Slavernijverleden Zoetermeer afschaffing van de slavernij van Suriname en Nederlandse Antillen.

Datum: Vrijdag 2 juli 15:30 uur Herdenking en Kranslegging

Thema: Zichtbaarheid inheemse volken in Suriname en de Antillen

Plaats: Piëzo, Rakkersveld 253

U bent van harte uitgenodigd om het glas te heffen en te genieten van zang dans en poëzie. Dresscode: cultureel/rood. Gaarne je eigen kalebas meenemen!

Aanmelden per e-mail naar: info@slavernijztm.nl U ontvangt van ons kort voor 2 juli een bevestiging.

Aanmelden is noodzakelijk en er is plaats voor 50 mensen. De bijeenkomst kan ook worden gevolgd via Facebook (https://www.facebook.com/SlavernijZTM)

 

 

Praat mee op social media met #zoetermeerinclusief

Onze partners maken ons werk mogelijk