Succesverhaal
4 min

Zoetermeerse Lydia blij met JobHulpMaatje

Lydia kwam ruim acht jaar geleden uit Indonesië naar Nederland. Ze studeerde hier en zorgde voor haar kinderen. Nu wil ze de Nederlandse arbeidsmarkt leren kennen. Hiervoor zocht ze contact met JobHulpMaatje Zoetermeer (JHMZ). Met positieve herinneringen kijkt ze terug op haar ervaringen met JobHulpMaatje en het hele traject dat ze samen met ondersteuning van haar maatje heeft doorlopen. “Ik ben erg blij met JobHulpMaatje", geeft Lydia aan. "Mijn maatje helpt mij om de Nederlandse arbeidsmarkt te begrijpen.” 

JobHulpMaatje helpt snel 
Vol enthousiasme vertelt ze over de snelheid: "Eén week na mijn intake kreeg ik al bericht, dat ik een maatje had." Dat maatje was Peter en die heeft haar goed begeleid; het was een perfecte match. 

Pitchen ‘Dit ben ik’ 
Nadat ze zelf haar CV had gemaakt, werd het met correcties en aanvullingen van haar maatje een perfect exemplaar, die zij kan gebruiken voor haar sollicitaties. Ze leerde hoe ze een goede pitch kan schrijven om zich op een aansprekende wijze bij een werkgever te presenteren en te laten zien ‘dit ben ik’. 

Steun en aandacht 
"Peter was mijn steun en toeverlaat", vertelt Lydia. "Hij heeft mij begeleid om via zijn netwerk naar banen te kijken en gekeken waar mijn sterke punten liggen. Ook vertelde hij welke vaardigheden belangrijk zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt." Natuurlijk doet Lydia er alles aan om perfect Nederlands te spreken. Ze kreeg gedurende het hele traject goede feedback. Ze merkte dat Peter persoonlijke aandacht voor haar had en steeds meedacht over mogelijkheden om werk te vinden. Dat gaf haar vertrouwen: "Ik leerde van Peter, als ik een vacature zie en ik wil solliciteren dat die baan 70% moet passen". 

Verder kijken 
Samen met Peter keek ze naar haar sterke punten, waardoor hij haar op nieuwe ideeën bracht en haar hielp om ook naar andere richtingen te kijken. Door haar opgedane inzicht wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, werkt Lydia op dit moment aan succes als eigen ondernemer. Hiervoor neemt zij haar opgedane ervaringen uit de restaurantbranche in Indonesië mee. Dit, gekoppeld aan haar brede studies en opgedane inzichten, geeft haar veel bagage. 

“Ik kan niet wachten om mijn eigen Toko te beginnen.” 

Eigen bedrijf 
Ze is al ver in de voorbereidende fase. Zo heeft ze advies gevraagd aan de ondernemerscoach van Ter Zake het Ondernemershuis in Zoetermeer. Dit gaat om advies over financiën, belastingzaken en het opstellen van een businessplan. Ze kan niet wachten om volgend voorjaar haar eigen restaurant te starten. 

Indonesische toko 
Haar keuze is buiten Zoetermeer gevallen. Op basis van CBR-gegevens heeft ze gekeken naar de populatie en concurrenten. Het businessplan is klaar en ze is druk bezig met het maken van haar financiële plan. Via een makelaar heeft ze een locatie gevonden. Helaas duren door corona zaken langer dat ze had gewild. Lydia heeft er alle vertrouwen in en zet alles-op-alles om in het voorjaar van 2021 haar toko te openen. Ze kijkt er naar uit en nodigt hierbij alle JobHulpMaatjes uit om dan te komen proeven van haar heerlijke Indonesische gerechten. 

“Ik ben heel dankbaar wat JHMZ voor mij heeft gedaan en de inzichten die ik daardoor heb gekregen.” 

 

 

Praat mee op social media met #zoetermeerinclusief

Onze partners maken ons werk mogelijk